Helsingin kaupunki on varautunut auttamaan Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä. Saat Helsingissä tarvittaessa tukea ja apua sosiaali- terveyspalveluihin liittyen.
Sosiaalipalvelut
Sosiaalipalveluissa arvioidaan tilanteesi, esimerkiksi majoituksen, ruoan ja taloudellisen tuen tarve.
• Sosiaalipalvelujen neuvontapuhelin +358 9 310 37577 palvelee arkisin klo 8-12 ja
klo 13-16.
• Sosiaalipäivystys, p. +358 206 96006, auttaa kiireellisissä tilanteissa iltaisin ja viikonloppuisin.
Terveyspalvelut
• Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus palvelee arkisin klo 8-20 numerossa
+ 358 9 310 50333.
• Päivystysapu palvelee kiireellisissä terveysasioissa muina aikoina
numerossa + 358 116 117.
• Raskaana oleville naisille ja alle kouluikäisille lapsille tarjotaan neuvolapalvelut Itäkadun perhekeskuksessa, p. +358 9 310 55530 arkisin klo 8–14.
Lisätietoa Helsingin palveluista löytyy www.hel.fi
Turvapaikan hakeminen
Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona ympäri Suomea. Jos haet turvapaikkaa Helsingissä ota yhteyttä Pasilan poliisitalo 1:n päivystykseen, Pasilanraitio 13.
Lisätietoa löytyy Suomen maahanmuuttoviraston sivuilta www.migri.fi. Voit kysyä apua myös Helsingin sosiaalipalvelujen neuvonnasta, p. + 358 9 310 37577.
Kela voi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon
Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Kela voi tarvittaessa tilapäisesti myöntää viime viikkoina Suomeen saapuneelle henkilölle kiireellistä, välttämätöntä tukea perustoimeentulotukena, vaikka hän olisi jo vastaanottopalveluiden piirissä.
Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan vastaanottokeskusten palvelut yksityismajoituksessa oleville ovat paikoin ruuhkautuneet. Tästä syystä kaikki asiakkaat eivät ole saaneet vastaanottorahaa ajallaan. Normaalioloissa vastaanottokeskus huolehtii tulijoiden välttämättömästä toimeentulosta, jolloin oikeutta perustoimeentulotukeen ei lähtökohtaisesti muodostu.
Viime viikkoina on kuitenkin voinut syntyä tilanteita, joissa Suomeen turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakemaan saapuneet tai tilapäistä suojelua jo saavat henkilöt ovat tarvinneet väliaikaisesti kiireellistä välttämätöntä taloudellista tukea, vaikka olisivatkin vastaanottojärjestelmän piirissä.
Kelaan on tullut kyselyjä siitä, miten esimerkiksi vastaanottokeskukseen rekisteröimistä tai vastaanottorahan saamista odottavat ukrainalaiset pärjäävät. Poikkeustilanteen vuoksi Kela voi tarvittaessa myöntää tilapäisesti henkilölle kiireellistä, välttämätöntä tukea perustoimeentulotukena, jos hän ei ole vastaanottokeskuksen palvelujen ruuhkautumisen vuoksi saanut välttämätöntä taloudellista tukea vastaanottokeskuksesta.
Näissä tilanteissa henkilön pitää asioida henkilökohtaisesti Kelan palvelupisteessä. Kiireellinen, välttämätön perustoimeentulotuki myönnetään lyhytaikaisina maksusitoumuksina ravintomenoihin ja välttämättömiin reseptilääkkeisiin. Poikkeusmenettelyn jatkamista arvioidaan viikoittain. Tähän asti tarvetta tällaiseen poikkeusmenettelyyn on ollut vain vähän.
Kelan kansainvälisten asioiden keskus neuvoo
Ukrainasta saapunut henkilö voi oleskella Suomessa tällä hetkellä esimerkiksi tilapäistä suojelua hakevana tai saavana henkilönä, turvapaikanhakijana tai viisumivapaasti turistina enintään 3 kuukautta. Osa Ukrainasta Suomeen tulleista henkilöistä on saapunut perheenjäsenten tai ystävien luo.
Kelan kansainvälisten asioiden keskus neuvoo ulkomailta Suomeen tulevia Kela-asioissa. Myös toisen puolesta asiointi on mahdollista valtakirjalla.
Tilapäinen suojelu ei tarkoita oikeutta saada Kelan asumisperusteisia etuuksia
Tilapäisen suojelun saaminen ei tarkoita, että henkilö saisi samalla oikeuden Kelan asumisperusteisiin etuuksiin. Asumisperusteisiin etuuksiin voi kuitenkin olla oikeus, jos Kela katsoo henkilön asuvan Suomessa vakinaisesti. Tilapäistä suojelua saava voi käyttää vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita.
Jos tilapäistä suojelua saava henkilö on tullut Suomeen Ukrainan sodan alkamisen jälkeen eikä hänellä ole aiempia siteitä Suomeen, hän ei yleensä voi saada Kelan asumisperusteisia etuuksia, kuten yleistä asumistukea, lapsilisää tai sairausvakuutuksen etuuksia. Tilapäisen suojelun perusteella ei voi saada myöskään toimeentulotukea tai opintotukea.
Tilapäistä suojelua saavalla voi kuitenkin olla oikeus Kelan asumisperusteisiin etuuksiin, jos Kela katsoo hänen asuvan Suomessa vakinaisesti. Arvio perustuu kokonaisharkintaan.
Kela voi katsoa henkilön asuvan vakituisesti Suomessa, jos
-
hänen perheenjäsenensä (esimerkiksi puoliso tai alaikäinen lapsi) asuu jo vakinaisesti Suomessa
-
hän on aiemmin asunut vakinaisesti Suomessa
-
hänellä on työ- tai opiskelupaikka Suomessa vähintään kahdeksi vuodeksi.
Oikeuden Kelan etuuksiin voi saada myös silloin, jos työskentelee Suomessa ja palkka on vähintään 741,75 e/kk.
Kelan etuuksia ja Kela-korttia voi hakea asiointipalvelu OmaKelassa tai hakemuslomakkeilla. Hakemuksen lisäksi täytyy tehdä ilmoitus Suomeen muutosta. Sen voi tehdä joko OmaKelassa tai lomakkeella Y 77 (pdf).
Vastaanottokeskukset järjestävät palveluita ja turvaavat toimeentulon
Tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen kautta palveluita. He saavat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita, ja tarvittaessa heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan vastaanottorahalla. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse. Tilapäistä suojelua saavilla on oikeus tehdä työtä.
Vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta vastaa Maahanmuuttovirasto.