Akseli Gallen-Kallelan museo

Akseli Gallen-Kallelan museo

11.08.2021 Inkerikeskuksen seniorit ovat tutustuneet Akseli Gallen-Kallelan museoon, joka sijaitsee lähellä Turunväylää Espoossa, osoitteessa Gallen-Kallelan tie 27.

Vuosina 1911–1913 Akseli Gallen-Kallela suunnitteli Tarvaspään ateljeelinnan työskentely- ja näyttelytilakseen, josta myöhemmin tulisi museo. Ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan museona.

Museo välittää Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen liittyvää tietoa ja aineistoja, järjestää vaihtuvia näyttelyitä, esittelee Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta, elämää sekä nykytaidetta.

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) on Suomen merkittävimpiä taidemaalareita. Hän aloitti uransa realistisilla kansankuvauksilla ja siirtyi romanttisiin Kalevala- ja Karjala-aiheisiin. Tunnettuja maalauksia ovat mm Sammon taonta, Sammon puolustus, Kullervon kirous ja Lemminkäisen äiti. Hän loi taulujen lisäksi freskoja, taidegrafiikkaa ja suunnitelmia tekstiileiksi ja huonekaluiksi.

Suomen sisällissodan jälkeen Gallen-Kallela toimi Mannerheimin adjutanttina ja suunnitteli itsenäisen Suomen armeijan univormuja ja kunniamerkkejä. Gallen-Kallelan kansainvälisen uran huippukohtia olivat näkyvä rooli Suomen paviljongissa Pariisin maailmannäyttelyssä v. 1900 sekä oma osasto Venetsian biennaalissa v. 1914.