Elämä kulissien takana

Läheisiään hoitavat ihmiset ovat kunnioituksen arvoisia. Inkerikeskuksessa tiedämme, että omaishoitajat tekevät raskasta työtä, ja haluamme tehdä kaiken mahdollisen helpottaakseen heidän elämäänsä.

OmaVene- projektin puitteessa omaishoitajille järjestettiin tutustumiskäynti Oopperataloon.

Oli tavattoman mielenkiintoista päästä näkemään, millainen elämä on kulissien takana. Tutustumiskierros on alkanut Oopperatalon päänäyttämön katsomosta.  Katsomossa on

1300 paikkaa, josta kaikkialta on hyvä näkyvyys päänäyttämölle.

Seurattiin päänäyttämöllä parhaillaan menossa olevaa valmistelutyötä iltaesitykseen. Sen jälkeen katsottiin, mikä näkymä päänäyttämöltä katsomoon. Päänäyttämön korkeus on 27 metriä.

Tutustuttiin myös Ooppera- ja balettiesitysten lavasteiden tekemiseen.

Oopperassa on teknisen alan ihmisiä, jotka tekevät pienoismallin pohjalta rakennepiirrokset. Lavasteita tekemässä on usein tarpeen mukaan esimerkiksi puuseppiä, metallimiehiä, lavastemaalareita ja verhoilijoita.

Näyttämöllä olevat ruoat ovat täysin käsityötä. Leivosten yksityiskohtiin käytetään jopa kynsilakkaa, jotta niistä saadaan mahdollisimman aidon näköisiä.

Oli mielenkiintoista tutustua puvustoon, jossa puvut tehdään käsityönä. Esimerkiksi balettihameen suunnittelusta valmiiseen kappaleeseen tarvitaan vähintään kaksi viikkoa aikaa. Balettihameeseen menee kangasta noin kymmenen metriä. Hame tehdään käsityöna henkilökohtaisesti jokaiselle ballerinalle.

Samoin balettitossut eli ns. ”kovakärkiset” varvastossut, joiden kärjet on kovetettu varpaiden kärjillä tanssimista tukemaan, tehdään myös henkilökohtaisesti jokaiselle ballerinalle ja ne käytetään poikkeuksetta aivan puhki 50 paria kenkiä vuodessa.

Opastettu kierros loppui yllättävän nopeasti, ja osallistujat keskustelivat jo pitkään ihanasta Elämä kulissien takana- käynnistä. Kierros, jossa nähtiin oopperatalon arkea ja huomattiin, miten paljon erilaista osaamista kätkeytyy onnistuneen esityksen taakse, on jäänyt kauniina muistona mieleen.